
Merhabalar,
Daha önceki Exchange versiyonlarını kurmuş meslektaşlarım gayet iyi bilir, Exchange 2010 ve 2013’ün kurulumları ayrı bir tatlılık içerir. Şimdi size o tatlı kurulumlardan Exchange Server 2013 SP1 kurulumu nu anlatmaya çalışacam.
Exchange’imizi Server 2012 üzerine kuracağız. Öncelikle Exchange’in arayüz kurulumuna geçmeden Powershell yardımıyla birkaç Active Directory hazırlığı yapacağız. Aslında yaptığımız şey Server Manager’dan bunları eklemek yerine Powershell komutları aracılığıyla eklemek… Ayrıca Active Directory yapımızda değişiklikler yapacağımız için kullanacağımız kullanıcı oturumunun belli yetkilere sahip olması gerekiyor.
– Domain Admins
– Enterprise Admins
– Schema Admins
Kullanıcımızı da yetkilendirdikten sonra hemen başlayalım.
Öncelikle Windows PowerShell’i yönetici olarak açıyoruz.
• Import-Module ServerManager komutunu çalıştırıyoruz.
• Install-WindowsFeature RSAT-ADDS komutuyla Active Directory yönetim araçlarını RSAT (Remote Server Administration Tools) yüklüyoruz.
Şimdi de bunun gibi bir dizi özelliği yüklemek için aşağıdaki komutu giriyoruz.
• Install-WindowsFeature Desktop-Experience, AS-HTTP-Activation, NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Windows-Identity-Foundation, Web-WMI
Son olarak da Media Foundation özelliğini yüklüyoruz.
• Install-WindowsFeature server-media-foundation
Bütün bu komutları çalıştırdıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.
Yeniden başlatma işlemi tamamlandıktan sonra kurulum için gerekli olan en az ilk üçü olmak üzere aşağıdaki araçları da kurmamız gerekiyor.
- Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit
http://www.microsoft.com/en-za/download/details.aspx?id=34992
- Microsoft Office 2010 Filter Pack 64 bit
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17062
- Microsoft Office 2010 Filter Pack SP1 64 bit
http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=26604
- Microsoft Office 2010 Filter Pack SP2
http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=39668
Bunlardan ilkini kurmadığımızda ne hata alacaz onu da görme fırsatımız olacak. Artık kurulumu başlatabiliriz.
Kurulumla ilgili güncelleştirme olduğunu kontrol edeyim mi diye soruyor. Etmemesi için bir sebep yok, hatta etmesini öneririm.
Kurulum dosyalarını kopyalıyor ve başlamak için hazırlıkları tamamlıyor.
Kısa bir ön bilgilendirme… Göz gezdirdikten sonra devam ediyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.
Çoğu kurulumda olduğu gibi önerilen ayarları seçiyoruz. Burada manuel olarak ayarları kendimiz de seçebiliriz ama genelde aynı kapıya çıkıyor.
Sunucu rollerini seçiyoruz. Edge Transport’un geri geldiğini ve seçeneklerde yer aldığını görüyoruz. Burada rolleri aynı sunucuya kurabilirsiniz, ayrı sunuculara da kurabilirsiniz. Ayrı kurmak isteyenler genelde mailbox rolünü ayırırlar.
Exchange’in kurulacağı yeri seçip ilerliyoruz.
Exchange Organizasyon adımızı belirliyoruz.
Exchange 2013’ün yeniliklerinden biri olan ‘Malware Protection’ mesajlardaki virüs ve spyware’lerin yakalanmasında yardımcı oluyor. Third party programlar tarafından sağlanan olayı basit olarak da olsa bünyesine entegre etmiş anlayacağınız.
Hazırlık kontrolü yapılıyor.
Ben en baştan eksik bir yükleme yapmıştım örnek olarak ve kurulumda hemen karşıma çıktı gördüğünüz gibi. Linke tıklayıp eksik olan parçayı yüklememiz gerekiyor.
UCMA 4.0 aracını indirip kurduktan sonra Exchange kurulumuna devam ediyoruz.
İşlemler tamamladıktan sonra Install diyerek ana kuruluma geçiyoruz.
Kurulum başladı. Bu işlemlerin süresi, sunucunuza ayırdığınız kaynağa ve AD yapınıza göre değişiklik gösterir.
Evet! Sonunda Exchange 2013 kurulumumuz bitti. Exchange Yönetim Paneline Launch diyerek ve daha sonra da https://sunucunuzunadı/ecp linkinden ulaşabilirsiniz.
İlk girişimizi yaparken Etki alanı\Kullanıcı adı ve Parola şeklinde giriş yapmamız gerekiyor. Daha sonra ayarlardan Etki alanını girerek sadece Kullanıcı adı ve parolayla giriş yapabiliyoruz.
Exchange sistemimizden bir ekran da paylaştığımıza göre artık yazımızın sonuna geldik demektir. Exchange iç ayarlarından kaç makale çıkar bilmem ama biz paylaşmaya devam edeceğiz.
Görüşmek üzere.